25 helmikuun, 2021

Omien rajojen kokeilua kuntoutusjaksolla

Kyösti Isosaari, 52, oli kesäkuun alussa Verve Lahdessa kuntoutusjaksolla, jonka tavoitteena oli tukea kuntoutumista aivoverenvuodon aiheuttamasta toispuoleisesta halvauksesta. Hän sai aivoverenvuodon syksyllä 2018.

“Heräsin keskellä yötä mennäkseni vessaan, mutta en päässytkään ylös sängystä. Avovaimo havahtui, sytytti valon ja käski minun irvistää. Toinen puoli kasvoista jäi roikkumaan. Avovaimo auttoi minut istumaan ja sitten hälytettiin ambulanssi”, Kyösti kertoo. Kyösti vietiin Päijät-Hämeen keskussairaalaan, jossa todettiin hänen saaneen aivoverenvuodon, joka ei ollut operoitavissa. Ennuste arviointiin erittäin huonoksi. “Minut nukutettiin ja sitä ennen avovaimolle kerrottiin, että ei voida taata, että palaan enää tajuihini. Olin teho-osastolla nukutettuna ja hengityskoneessa noin viikon ennen kuin tulin ensimmäisen kerran tajuihini”.

Teho-osastolla herättyään Kyöstille selvisi, että hän on menettänyt vasemman puolen toimintakykynsä lähes kokonaan. Ainoastaan jalassa oli pientä liikettä. Varsinainen kuntoutus alkoi sitten kuntoutussairaalassa. Kyösti ilmoitti heti tavoitteekseen, että hän tulee vielä kävelemään. 

Kyösti on kevään aikana jättänyt koko ajan rollaattorin käyttöä vähemmälle ja kuukautta ennen Verveen tuloaan hän alkoi liikkua kepin avulla kaikki lyhyemmät siirtymät. Pyörätuolia hän on tarvinnut koko ajan harvemmin. “Tämä Verven kuntoutusjakson ajoitus on ollut minulle todella hyvä. Täällä olen voinut nyt treenata kepin kanssa kävelyä todella hyvin. Apua on tarvittaessa aina saatavilla, mutta olen päässyt turvallisissa olosuhteissa yrittämään, miten pitkälle selviydyn itse”, Kyösti kertoo.

Vervestä on tullut käden kuntoutukseen hyviä vinkkejä kotiin vietäväksi erityisesti hienomotoriikan osalta.  Allasterapia ja hyvä kuntosali saavat myös Kyöstiltä kehuja. “On tehnyt hyvää nähdä kuntoutusjakson aikana omat rajansa. Ilokseni olen huomannut, että kävelyn suhteen oma jaksaminen on parempaa kuin oletin. Tämän kuntoutusjakson jälkeen uskallan tehdä muutamia asioita vähän enemmän”. 

Valitse Kuntoutuspaikkasi